Hiel (ziekte van Sever)

Als er aan de achterzijde van de hiel pijnklachten worden ervaren, op de plaats waar de achillespees aan het hielbeen vastzit, kan er sprake zijn van de ziekte van Sever. Dit is een overbelastingsblessure van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen (calcaneus). Deze hielblessure komt voor bij jongeren tussen de acht en dertien jaar.

Hoe ontstaat deze sportblessure?

De ziekte van Sever wordt vaak gezien bij jonge sporters. De klacht ontstaat door inspanning. Vooral rennen en springen geven een toename van de klachten. De blessure ontstaat ook vaak als de ondergrond waarop gesport wordt verandert, bijvoorbeeld op het moment van overgang van zomer- naar wintertrainingen (indoor). Voetafwijkingen (zoals plat- of holvoeten), slecht schoeisel, gespannen of korte kuitspieren, zwakke enkelspieren, en overbelasting kunnen ook factoren van invloed zijn.

Wat kan de jonge sporter doen bij deze hielblessure?

Het is belangrijk om de sportbelasting te verminderen (vooral looptrainingen en sprongvormen). Looptrainingen kunnen eventueel worden vervangen door minder belastende trainingen, zoals zwemmen of fietsen. Het dragen van goed stevig schoeisel is ook raadzaam. Koeling met ijs of een cold-pack (na een training) kan de pijn wat verlichten.

Welke behandelmethode volgt het SMC KNVB bij de ziekte van Sever?

Om zeker te zijn van de juiste diagnose, of als de klachten niet afnemen door vermindering van de sportbelasting, moet er onderzocht worden of de klachten inderdaad veroorzaakt worden door een apofysitis calcaneus (ziekte van Sever). De sportartsen van het Sportmedisch Centrum (SMC) van de KNVB kunnen dit beoordelen. Bovendien kunnen zij adviseren over verantwoorde sportbeoefening na het constateren van een hielblessure.

TIP

De voordelen van preventief tapen

Preventief enkel tapenOnderzoek toont aan dat elk jaar zo'n 11 miljoen sporters zijn die samen 3,5 miljoen sportblessures oplopen. Hiervan ontstaan er 2,7 miljoen plotseling waarbij knie- en enkelblessures het meest voorkomen.

Lees verder..