Knie (iliotibiaal frictiesyndroom)

TIFS (tractus iliotibiaal frictiesyndroom of iliotibiaal frictiesyndroom) geeft een zeurende of stekende pijn aan de buitenzijde van de knie. Soms straalt de pijn uit naar de zijkant van het onder- of bovenbeen, of naar de voorzijde van de knie. De klachten komen veel voor bij hardlopers en wordt ook wel runner's knee genoemd.

Hoe ontstaat TIFS / runner's knee?

Runner's knee wordt veroorzaakt door herhaaldelijke wrijving van de peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen (tractus iliotibialis) over het meest uitstekende deel van het dijbeenbot. Deze blessure kan optreden door een combinatie van factoren, zoals toename van de trainingsfrequentie, verandering van ondergrond (van zacht naar hard, vlak naar heuvelachtig), ongeschikte sportschoenen of extra spanning of trekkrachten op de peesplaat. Hardlopen op een schuin wegdek, overproneren, een beenlengteverschil, mobiliteitstoornissen (in o.a. SI-gewrichten, lage rug, heupen, knieën, enkels) en onvoldoende kracht van heup-, bil- en/of rompspieren zijn voorbeelden van factoren die bij het ontstaan van deze blessure een rol kunnen spelen. Bij wielrenners wordt de blessure vaak veroorzaakt door materiaalfouten (toeclip, schoenplaatje, pedaal of zadel).

Wat doet het SMC KNVB met een runner's knee?

De sportarts kan beoordelen of de kniepijn inderdaad wordt veroorzaakt door frictie van de tractus iliotibialis, of dat er sprake is van een andere blessure; zoals een tendinopathie van m. biceps femoris of m. popliteus, of buitenband- dan wel meniscusletsel. De sportarts van het Sportmedisch Centrum (SMC) van het KNVB kan tevens concluderen welke factoren hebben bijgedragen aan het ontstaan en in stand houden van de blessure. Op basis van de bevindingen zullen individuele adviezen worden verstrekt, zoals zooltjes, schoen- en trainingsadvies, medicatie of het volgen van oefentherapie en/of manuele therapie.

TIP

Weet wat u moet doen bij een hersenschudding

HersenschuddingHeeft een sporter na een val of botsing last van misselijkheid, evenwichtsproblemen en is deze duizelig en gevoelig voor licht? Dan bestaat er een kans dat deze last heeft van een hersenschudding.

Lees verder..